Стара Загора п.к 6000
ул. „Ген.Столетов“ N 183 /в сградата на ПГМТТ „Н.Й.Вапцаров“/
тел/факс: 042/264188

ИНФОРМАЦИОНЕН СЕМИНАР ЗА РАННО ОЦЕНЯВАНЕ НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ

     На 20.06.2024 година РЦПППО-Стара Загора проведе информационен семинар на тема "Регионален семинар за ранно оценяване на развитието на детето и на риска от обучителни затруднения в предучилищното образование" в хотел "Верея", Стара Загора. Фокусът беше върху "Скрининг тест за ранно оценяване на риска от обучителни затруднения при деца от 3 години до 3 години и 6 месеца" като част от общата подкрепа за личностно развитие на деца в детската градина. Участниците получиха комплект "Скрининг тест".

    Обученията за неговото прилагане ще започнат в началото на учебната 2024-2025 година по график в РЦПППО-Стара Загора, като ще обхванат педагогическите специалисти от детските градини в областта.

    На семинара присъстваха представители на Педагогическия факултет на Тракийски университет, Началника на отдел "Образование" в Община Стара Загора, експерти от отдел "Образование и малдежки дейности" и "Здравеопазване и социални дейности", директори на ДГ, педагогически специалисти от ДГ в област Стара Загора. 

    Прилагането на скрининг теста за тригодишни деца в образователната практика на страната е регламентирано в Наредбата за приобщаващо образование от 27.10.2017 година. В съдържателен план тестовете задачи покриват основните аспекти на детското развитие: двигателно, познавателно, емоционално, социално и езиково, като отразяват точно очакваните постижения на дацата в този възрастов диапазон. Съобразен е с българската езикова и културна специфика. Скрининг тестът е създаден с цел да даде ценна информация за областите на развитие, които има риск от проблеми, за силните страни на детето, върху които може да се надгражда, като се компенсира евентуалното забавяне в други области. Той ориентира специалистите и скъсява пътя на децата и техните семейства до специализирана подкрепа при нужда, което има значение за по нататъшното поведение на близките и бъдещото развитие на детето като цяло.

   За повече подробности за скрининг теста разгледайте секция "Ранна скринингова оценка".